ПРОБЛЕМИТЕ НА ИНТЕГРАЦИЈА НА СЛАВЈАНСКИТЕ КУЛТУРИ (политиколошки аспект)

KEKENOVSKI, JOVE (2010) ПРОБЛЕМИТЕ НА ИНТЕГРАЦИЈА НА СЛАВЈАНСКИТЕ КУЛТУРИ (политиколошки аспект). INTEGRACIJA NA SLAVJANSKITE KULTIRI - PROBLEMI I PERSPEKTIVI, 1. pp. 54-61. ISSN 978-608-65051-5-8

[thumbnail of Trud-Slovenska integracija.docx] Text
Trud-Slovenska integracija.docx

Download (44kB)

Abstract

Apstract
Заложбите за секојдневна размена на вредностите на морален и духовен план на почетокот на 21 век не треба да претставуваат утопија, а најмалку тешкотија. Оваа комуникација и соработка не значи одбегнување или заобиколување на сегашниот реален свет во кој живееме, туку сосем спротивно, посветеност кон него таков каков што е, со сите негови позитивности и негативности. А тоа значи прифаќање на неговите реалности и подготвеност да станеме негови активни, но и критички партиципиенти. Денешниот свет се води од тенденцијата за обединување во сите аспекти на животот, а единствен предуслов за остварување на оваа универзална цел е взеамно почитување и изучување на културните идентитети на другите народи преку водење отворен и толерантен дијалог, а се со цел подобро меѓусебно запознавање и почитување.

Item Type: Article
Subjects: Scientific Fields (Frascati) > Social Sciences > Sociology
Divisions: Faculty of Tourism and Hospitality
Depositing User: Prof. d-r Jove Kekenovski
Date Deposited: 27 Apr 2023 12:20
Last Modified: 27 Apr 2023 12:20
URI: https://eprints.uklo.edu.mk/id/eprint/8162

Actions (login required)

View Item View Item