Практикум по основи на картографија и топографија

Talevski Dimitrija, Jove and Zmejkovski, Milosh and Mileski, Toni and Gjorgjievski, Goran (2002) Практикум по основи на картографија и топографија. Универзитет ,,Св. Кирил и Методиј", Скопје.

[thumbnail of praktikum po osnovi na kartogrfaija.jpg]
Preview
Image
praktikum po osnovi na kartogrfaija.jpg - Published Version

Download (302kB) | Preview
[thumbnail of 1.jpg]
Preview
Image
1.jpg

Download (1MB) | Preview

Abstract

Практикумот е структуриран според тематските содржини во учебникот „Основи на картографија и топографија“. Особено значаен сегмент во трудот претставуваат содржините кои се обработени како вежби за совладување на практичните активности од областа на топографијата како и богатиот фонд на прилози на делови од топографски карти. Практикумот овозможува целосна слика за основите на картографијата и топографијата преку речникот на почесто користени поими и термини од областа на картографијата и топографијата. Методолошки се опишани и преку практични примери објаснети начините на извршување, применување и користење на сите картометриски постапки, математичките и географските елементи на топографските карти, одредувањето на местоположби, ориентацијата, начините на мерење на површини на карти, одредувањето на потребното време за совладување на одредени маршрути и сл.

Item Type: Book
Subjects: Scientific Fields (Frascati) > Natural sciences > Other natural sciences
Scientific Fields (Frascati) > Humanities > Other humanities
Divisions: Faculty of Education
Depositing User: Prof. d-r Jove Talevski
Date Deposited: 19 Apr 2023 09:04
Last Modified: 19 Apr 2023 11:36
URI: https://eprints.uklo.edu.mk/id/eprint/8087

Actions (login required)

View Item View Item