Воена географија

Talevski Dimitrija, Jove (2003) Воена географија. Воена академија, Скопје. ISBN 998995044x

This is the latest version of this item.

Full text not available from this repository.

Abstract

Учебникот дава целосна слика за основите на воената географија, преку следните содржини: воената географија како научна дисциплина на воената вестина; поим, класификација и елементи на војувалиштата; военогеографска положба, големина, облик и граници на географскиот простор; военогеографски карактеристики на релјефот на копното; военогеографски карактеристики и влијанија на метеоролошките услови и климата; военогеографски карактеристики на хидрографијата; военогеографски карактеристики и влијанија на вегетацијата; военогеографски карактеристики и влијанија на геолошкиот и педолошкиот состав на копното; военогеографски карактеристики на населението и населбите; военогеографски карактеристики на сообраќајот; военогеографски карактеристики на стопанските и нестопанските дејности; можни правци на воени дејства на просторот на македонското војувалиште; основни воено-географски и оперативно-тактички карактеристики на Европа како можно светско војувалиште; соседните земји на Република Македонија.

Item Type: Book
Subjects: Scientific Fields (Frascati) > Social Sciences > Educational sciences
Scientific Fields (Frascati) > Natural sciences > Earth and related environmental sciences
Scientific Fields (Frascati) > Natural sciences > Other natural sciences
Scientific Fields (Frascati) > Social Sciences > Other social sciences
Divisions: Faculty of Education
Depositing User: Prof. d-r Jove Talevski
Date Deposited: 17 Apr 2023 06:33
Last Modified: 19 Apr 2023 11:35
URI: https://eprints.uklo.edu.mk/id/eprint/8084

Available Versions of this Item

Actions (login required)

View Item View Item