Математика од основно образование до факултетдали сме ланец или посебни алки?

Kotevska, Elena and Chalamani, Sonja and Sokoloski, petar and Seweryn-Kuzmanovska, Marzanna (2019) Математика од основно образование до факултетдали сме ланец или посебни алки? In: Меѓународната конференција за образованието по математика, физика и сродни науки,.

[thumbnail of Зборникот на трудови од Меѓународната конференција по математика,физика и сродни науки-2019.pdf] Text
Зборникот на трудови од Меѓународната конференција по математика,физика и сродни науки-2019.pdf - Published Version

Download (16MB)

Abstract

Математичкото образование на младите како никое друго се надградува
постепено, почнувајќи од предучилишната возраст преку основното, средното до високото
образование, па и потоа. Пирамидата на математички поими и идеи постепено се
конструира и најважно е таа да има стабилна основа, но и соодветно надградување.
Меѓутоа, при секое наредно скалило, се воочуваат пропусти кај учениците од претходното
скалило. Општ впечаток е дека ние, наставниот кадар, не делуваме како ланец, туку како
посебни алки во ланецот. Во овој труд ќе предочиме дел од проблемите со кои сме се
соочиле при нашите обиди да ја надградиме математичката пирамида во високото
образование. Целта на овој труд е преку илустрирачки примери да алармираме за
проблемите, но и преку давање на конкретни насоки за делување во иднина да се обидеме
истите заеднички да ги решиме.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Scientific Fields (Frascati) > Natural sciences > Mathematics
Divisions: Faculty of Education
Depositing User: Josif Petrovski
Date Deposited: 10 Apr 2023 21:22
Last Modified: 10 Apr 2023 21:22
URI: https://eprints.uklo.edu.mk/id/eprint/8006

Actions (login required)

View Item View Item