Математика од основно образование до факултет-дали сме ланец или посебни алки?

Kotevska, Elena and Chalamani, Sonja and Sokoloski, Petar and Seweryn-Kuzmanovska, Marzanna (2019) Математика од основно образование до факултет-дали сме ланец или посебни алки? Зборник на трудови Меѓународна конференција за образованието по математика, физика и сродни науки. ISSN 978-608-4711-09-4

[thumbnail of Математика од основните.pdf] Text
Математика од основните.pdf

Download (4MB)

Abstract

Математичкото образование на младите како никое друго се надградува
постепено, почнувајќи од предучилишната возраст преку основното, средното до високото
образование, па и потоа. Пирамидата на математички поими и идеи постепено се
конструира и најважно е таа да има стабилна основа, но и соодветно надградување.
Меѓутоа, при секое наредно скалило, се воочуваат пропусти кај учениците од претходното
скалило. Општ впечаток е дека ние, наставниот кадар, не делуваме како ланец, туку како
посебни алки во ланецот. Во овој труд ќе предочиме дел од проблемите со кои сме се
соочиле при нашите обиди да ја надградиме математичката пирамида во високото
образование. Целта на овој труд е преку илустрирачки примери да алармираме за
проблемите, но и преку давање на конкретни насоки за делување во иднина да се обидеме
истите заеднички да ги решиме.

Item Type: Article
Subjects: Scientific Fields (Frascati) > Natural sciences > Mathematics
Divisions: Faculty of Education
Depositing User: Prof. d-r. Sonja Calamani
Date Deposited: 10 May 2023 07:43
Last Modified: 10 May 2023 07:43
URI: https://eprints.uklo.edu.mk/id/eprint/7999

Actions (login required)

View Item View Item