Споредба на наставната содржина децимални броеви во учебниците по математика за VI одделение

Chalamani, Sonja and Seweryn-Kuzmanovska, Marzanna and Kotevska, Elena (2019) Споредба на наставната содржина децимални броеви во учебниците по математика за VI одделение. Зборник на трудови Меѓународна конференција за образованието по математика, физика и сродни науки. ISSN 978-608-4711-09-4

[thumbnail of Споредба на наставната содржина.pdf] Text
Споредба на наставната содржина.pdf

Download (5MB)

Abstract

Во трудот е разгледувана наставната содржина за децимални броеви работена
според учебникот Математика 6 за шесто одделение од Карен Морисон, одобрен од
Меѓународниот центар за испити на Кембриџ, печатена првпат во 2015 година. Направена е
споредба на начинот на кој се изучуваат децималните броеви во овој учебник и
изучувањето на истата наставна содржина во учебникот Математика за шесто одделение
од авторите Јово Стефановски и Наум Целакоски, деветгодишно основно образование, од
2011 година. По направената анализа на оваа содржина во учебниците, согледани се
недостатоците и предностите на двата пристапи. Согласно, дадени се конкретни предлози и
сугестии, кои според нас би помогнале за поефикасен пристап во изучувањето на оваа
наставна содржина.

Item Type: Article
Subjects: Scientific Fields (Frascati) > Natural sciences > Mathematics
Divisions: Faculty of Education
Depositing User: Prof. d-r. Sonja Calamani
Date Deposited: 10 May 2023 07:43
Last Modified: 10 May 2023 07:43
URI: https://eprints.uklo.edu.mk/id/eprint/7998

Actions (login required)

View Item View Item