УПОТРЕБА НА ИКТ ВО МАЛИТЕ И СРЕДНИТЕ ПРЕТПРИЈАТИЈА ЗА ЗГОЛЕМУВАЊЕ НА КОНКУРЕНТНОСТА

Petrovski, Josif (2014) УПОТРЕБА НА ИКТ ВО МАЛИТЕ И СРЕДНИТЕ ПРЕТПРИЈАТИЈА ЗА ЗГОЛЕМУВАЊЕ НА КОНКУРЕНТНОСТА. In: Third international science conference CONTEMPORARY MANAGEMENT CHALLENGES AND THE ORGANIZATIONAL SCIENCES, 9-10 November, БАС ИНСТИТУТ ЗА МЕНАЏМЕНТ, БИТОЛА.

[thumbnail of Zbornik III 2014 - moj.pdf] Text
Zbornik III 2014 - moj.pdf

Download (8MB)

Abstract

Информатичко – комуникациските технологии (ИКТ) направија
глобална револуција во деловниот свет. Овој труд е посветен на користењето на ИКТ во зголемување на конкурентноста на компаниите на пазарот, а особено важно за малите и средните претпријатија, кои се повеќе стратегиски ја употребуваат оваа технологија и нејзините најнови сервиси. Како резултат на користењето на ИКТ фирмите растат побрзо, инвестираат повеќе и се попродуктивни од оние кои не користат. Кога фирмите инвестираат повеќе во нова технологија,
веројатноста да стане конкурентен може да се удвои. Без разлика дали се развива менаџерски информациски систем за поддршка при донесување на одлуки или спроведување на подобрена комуникација, ефективната ИКТ ја нагласува важноста на доброто управување со информациите. Главен фокус на оваа статија е да се разгледа како најдобро управувањето со информации може да влијае и да ја подобри корпоративната стратегија за подобрување на компаниската стратегија
и крајна профитабилност.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Scientific Fields (Frascati) > Natural sciences > Computer and information sciences
Scientific Fields (Frascati) > Social Sciences > Economics and Business
Divisions: Faculty of Education
Depositing User: Josif Petrovski
Date Deposited: 14 Nov 2022 12:06
Last Modified: 14 Nov 2022 12:06
URI: https://eprints.uklo.edu.mk/id/eprint/7372

Actions (login required)

View Item View Item