КОРИСТЕЊЕ НА ГЕЈМИФИКАЦИЈА ВО ПРЕТПРИЈАТИЈАТА

Petrovski, Josif and Stojanovska, Vesna (2021) КОРИСТЕЊЕ НА ГЕЈМИФИКАЦИЈА ВО ПРЕТПРИЈАТИЈАТА. In: Sixth international science conference CONTEMPORARY MANAGEMENT CHALLENGES AND THE ORGANIZATIONAL SCIENCES, 30-31 Oct 2020, БАС ИНСТИТУТ ЗА МЕНАЏМЕНТ, БИТОЛА.

[thumbnail of 2020 BASIM 6-1.pdf] Text
2020 BASIM 6-1.pdf

Download (1MB)

Abstract

Oвој поим – гејмификација е релативно нов. Пред една деценија како да не постоеше, а сега е веќе
имплементиран не само во бизнисот, туку и во образованието, спортот, политиката, медицината и други области.
Гејмификација претставува примена на играчки (гејмерски) методи во неиграчки ситуации. Ова значи дека се
применува гејмерски начин на размислување и решавање на проблеми, или достигнување на одредена цел.
Прифаќањето на контекстот на игра во деловниот свет станува охрабрувачко; исто така, ги мотивира вработените
да ги извршуваат своите задачи на пријатен начин. Гејмификацијата на претпријатијата расте со импресивна
брзина. Во овој труд ќе ги прикажеме основите на тоа како може да се користи гејмификација во претпријатијата
за нивни развој и подобрување на нивната работа, како и преглед на позитивните и негативните аспекти на
гејмификацијата во бизнисот.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Scientific Fields (Frascati) > Natural sciences > Computer and information sciences
Scientific Fields (Frascati) > Social Sciences > Economics and Business
Divisions: Faculty of Education
Depositing User: Josif Petrovski
Date Deposited: 14 Nov 2022 09:21
Last Modified: 14 Nov 2022 09:21
URI: https://eprints.uklo.edu.mk/id/eprint/7360

Actions (login required)

View Item View Item