Dimensioni Rajonal i pjesëmarrjes në misionet jashtë vendit [Regional Dimension of Participation into Missions Abroad], in Albanian

Rajkovcevski, Rade and Kirkovski, Dimitar (2011) Dimensioni Rajonal i pjesëmarrjes në misionet jashtë vendit [Regional Dimension of Participation into Missions Abroad], in Albanian. European and Security Affairs (20). pp. 82-94.

[thumbnail of security_issues_20.pdf] Text
security_issues_20.pdf - Published Version

Download (446kB)
[thumbnail of Security Issues 20.pdf] Text
Security Issues 20.pdf - Published Version

Download (446kB)

Abstract

Ngjarjet e viteve ’90 patën ndikim të rëndësishëm për Paqen dhe Stabilitetin në Evropë dhe më gjerë. Rënia e Bashkimit Sovjetik dhe Jugosllavisë, paqëndrueshmëria politike dhe fillimi i proceseve demokratike, që lidhen me ndryshimet si pasojë e tranzicionit në vendet post-socialiste, nevoja për të ripërcaktuar doktrinat kombëtare, duke përfshirë edhe strategjitë e NATO-s, efektet e intensifikimit të globalizimit që lidhen me migracionin për arsye ekonomike dhe kriza e refugjatëve; rritja e porozitetit të kufijve që krijoi mundësinë për kalimet e paligjshme të kufirit, trafikimin e mallrave të paligjshme dhe fluksin e madh të njerëzve në Evropë, e ndryshoi shumë tablonë e Sigurisë së Kontinentit. Në zonat që po e merrnin veten nga pasojat e konflikteve etnike, përpjekjet e bashkësisë ndërkombëtare për të zgjidhur çështjet e sigurisë mes shteteve rezultuan si zgjidhja e duhur për përshpejtimin e reformave në Sektorin e Sigurisë, në kuadër të përmbushjes së kërkesave për proceset e integrimit EuroAtlantik. Në vitin 2003 u nënshkrua Karta e Adriatikut, sipas modelit të grupit Vilnius disa vite më parë në 2000. Kështu, rajoni i Evropës Juglindore, nga përdorues i shërbimeve të misioneve të huaja ushtarake, filloi të kontribuonte në misionet që mbështesin paqen në botë. Megjithëse disa vite më parë ishte e pamundur, sot përfaqësuesit e shtetit dhe oficerët e ushtrisë po e shprehin hapur formimin e një njësie ushtarake të vendeve të Ballkanit Perëndimor, që do të ketë si detyrë trajnimin e forcave të sigurisë afgane, mbase më herët se viti 2012.

Item Type: Article
Subjects: Scientific Fields (Frascati) > Social Sciences > Political science
Divisions: Faculty of Security
Depositing User: Prof. Dr. Rade Rajkovchevski
Date Deposited: 27 Oct 2022 11:22
Last Modified: 13 Nov 2022 12:08
URI: https://eprints.uklo.edu.mk/id/eprint/7279

Actions (login required)

View Item View Item