ПОИМ И КАРАКТЕРИСТИКИ НА ПРИВАТНИОТ СЕКТОР ЗА БЕЗБЕДНОСТ

Gerginova, Tatjana (2016) ПОИМ И КАРАКТЕРИСТИКИ НА ПРИВАТНИОТ СЕКТОР ЗА БЕЗБЕДНОСТ. PRIVATE SECURITY IN THE 21ST CENTURY: EXPERIENCES AND CHALLENGES. pp. 385-405. ISSN ISBN 978-608-65990-0-3

Full text not available from this repository.

Abstract

Крајот на XX век е обележан со глобални безбедносни промени, што придонеле да стане активен процесот на пренесување на традиционалните овластувања, со кои располагала единствено државата во приватниот сектор. Приватниот сектор за безбедност не претставува конкуренција на државата и нејзината безбедност, туку е израз на потребите на заедницата, на приватниот капитал, израз на потребите на сите граѓани да истите во соработка со институциите на државата да придонесуваат да општата безбедност да биде на повисоко ниво во интерес на сите. Во трудот, авторот ги објаснува причините за приватизација на безбедноста, научно го определува поимот приватна безбедност, приватен сектор за безбедност и ги определува карактеристиките на приватниот сектор за безбедност. На крајот од трудот дава определувања на поимот приватно обезбедување во Република Македонија и ги определува целите на физичкото обезбедување и техничкото обезбедување од страна на приватните агенции за обезбедување.
Клучни зборови: приватна безбедност, приватен сектор за безбедност, карактеристики на приватниот сектор за безбедност, физичко и техничко обезбедување

Item Type: Article
Subjects: Scientific Fields (Frascati) > Social Sciences > Other social sciences
Divisions: Faculty of Security
Depositing User: Ms. Olivera Trajanova
Date Deposited: 15 Dec 2021 18:22
Last Modified: 15 Dec 2021 18:22
URI: https://eprints.uklo.edu.mk/id/eprint/6653

Actions (login required)

View Item View Item