Новите критички пристапи во рамките на криминолошките истражувања

Stefanovska, Vesna (2018) Новите критички пристапи во рамките на криминолошките истражувања. Зборник на трудови Меѓународна научно-стручна конференција (5.12.2017) „40 години високо образование од областа на безбедноста„,. pp. 58-72.

Full text not available from this repository.

Abstract

Во рамките на криминологијата се води постојана дебата, се предизвикуваат одредени теоретски перспективи, се спроведуваат истражувања, бидејќи криминалот е динамична појава која што се менува, а се менуваат и општествените и културни контексти во кој тој се појавува, што непосредно влијае и врз општествената реакција против него. За сите овие прашања, постои богата научна и стручна литература и, со дел од нив, истражувачот треба да биде запознаен, иако постојат различни, па дури и спротивставени ставови и мислења во врска со пристапите и улогата на криминолошките и виктимолошките истражувања. Во таа насока, трудот ги обработува прашањата што се однесуваат на кризата на традиционалната криминологија и на позитивизмот во одговор на криминалот, како и на основите и на развојот на новиот критички пристап во рамките на криминолошките истражувања.

Item Type: Article
Subjects: Scientific Fields (Frascati) > Social Sciences > Other social sciences
Divisions: Faculty of Security
Depositing User: Ms. Olivera Trajanova
Date Deposited: 29 Jun 2021 16:24
Last Modified: 29 Jun 2021 16:24
URI: https://eprints.uklo.edu.mk/id/eprint/6448

Actions (login required)

View Item View Item