Sub-strategy for development of Sports Tourism in the Republic of Macedonia 2015-2018

Marinoski, Naume and Korunovski, Saso and Popovski, Aleksandar and Chakareska, Liza and Risteski, Michael and Efremova, Ana (2014) Sub-strategy for development of Sports Tourism in the Republic of Macedonia 2015-2018. Agency for Promotion and Support of Tourism in the Republic of N. Macedonia.

[thumbnail of POTSTRATEGIJA ZA SPORTSKI TURIZAM-FINALNO-ANA EFREMOVA.pdf] Text
POTSTRATEGIJA ZA SPORTSKI TURIZAM-FINALNO-ANA EFREMOVA.pdf

Download (1MB)

Abstract

Современите тенденции во развојот на туризмот во светот покажуваат дека станува збор за појава која постојано добива нови вредности. Тоа се гледа како по зголемувањето на бројот на туристи кои се вклучуваат во оваа дејност и остварените приходи во неа, така и од појавата на нови даватели на услуги, развој на стопански и нестопански активни чинители на туристичката понуда. Се поизразено е вниманието кај широките популациони структури за нови туристички содржини. Тоа значи дека во туризмот во последно време се вклучуваат баратели на туристички услуги со различни афинитети. Врз основа на ширината и хетерогеноста на барањата се темели се подинамичната селективност во туристичкиот развој. Од оваа интенција за селективност произлегува појавата на нови специфични видови туризам, кои развојна основа наоѓаат во интерактивните односи меѓу унапредените и софистицирани барања на корисниците на услугите и расположливите можности на нив да се одговори. Спортскиот туризам е еден од формите на селективност која може да одговори на современите услови на туристичкиот пазар.

Item Type: Other
Subjects: Scientific Fields (Frascati) > Social Sciences > Other social sciences
Divisions: Faculty of Tourism and Hospitality
Depositing User: Prof. d-r Michael Risteski
Date Deposited: 29 Mar 2021 14:20
Last Modified: 29 Mar 2021 14:20
URI: https://eprints.uklo.edu.mk/id/eprint/6327

Actions (login required)

View Item View Item