ПРОЦЕСОТ НА СОЦИЈАЛЕН ДИЈАЛОГ КАКО ДЕЛ ОД СОЦИЈАЛНАТА АГЕНДА ЗА УНАПРЕДУВАЊЕ НА ТРУДОВОТО ПРАВО НА ЕВРОПСКАТА УНИЈА

Dzurovski, Anastas and Dimeski, Branko (2021) ПРОЦЕСОТ НА СОЦИЈАЛЕН ДИЈАЛОГ КАКО ДЕЛ ОД СОЦИЈАЛНАТА АГЕНДА ЗА УНАПРЕДУВАЊЕ НА ТРУДОВОТО ПРАВО НА ЕВРОПСКАТА УНИЈА. БАС Институт за менаџмент- Битола; Бизнис академија Смилевски- БАС, Скопје; Универзитет Милтон Фридман, Будимпешта, Унгарија., Битола. ISBN 978-608-4729-10-5

Full text not available from this repository.

Abstract

Еден од фундаменталните методи на водење на одредена политика е да се донесат одредени правни акти. Пред тоа, постои обврска за консултација врз основа на членот 138 од Договорот за Европска унија. Формулацијата на обврската е доста блага и од неа тешко можат да се утврдат конкретните барања во поглед на улогата на двете
страни во процесот на консултација. Комисијата по правило ги консултира заинтересираните страни само кога станува збор за носење на регулативи и директиви.Трудот ги анализира основните принципи и правила на функционирањето на социјалниот дијалог како дел од социјалната агенда за унапредување на Трудовото право на Европската унија.

Item Type: Book
Subjects: Scientific Fields (Frascati) > Social Sciences > Economics and Business
Scientific Fields (Frascati) > Social Sciences > Other social sciences
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Prof. d-r. Branko Dimeski
Date Deposited: 22 Mar 2021 08:09
Last Modified: 22 Mar 2021 09:25
URI: https://eprints.uklo.edu.mk/id/eprint/6320

Actions (login required)

View Item View Item