ПРИМЕНА НА ПРИНЦИПОТ НА ЗАШТИТА НА ПРИВАТНАТА СОПСТВЕНОСТ И ПРИНЦИПОТ НА НЕМАЊЕ НА КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ ВО УПРАВУВАЧКИТЕ СТРУКТУРИ НА БАНКИТЕ ВО ЕВРОПСКАТА УНИЈА ПОСЛЕ ПРОМЕНАТА НА СОПСТВЕНИЧКАТА СТРУКТУРА КАЈ БАНКИТЕ ВО ЕВРОПСКАТА УНИЈА

Dzurovski, Anastas and Dimeski, Branko (2020) ПРИМЕНА НА ПРИНЦИПОТ НА ЗАШТИТА НА ПРИВАТНАТА СОПСТВЕНОСТ И ПРИНЦИПОТ НА НЕМАЊЕ НА КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ ВО УПРАВУВАЧКИТЕ СТРУКТУРИ НА БАНКИТЕ ВО ЕВРОПСКАТА УНИЈА ПОСЛЕ ПРОМЕНАТА НА СОПСТВЕНИЧКАТА СТРУКТУРА КАЈ БАНКИТЕ ВО ЕВРОПСКАТА УНИЈА. IDEA- International Journal of Science and Arts, 4 (8). ISSN 2545-4560

[thumbnail of IJSA-IDEA-Vol-4-No-8-2-min.pdf] Text
IJSA-IDEA-Vol-4-No-8-2-min.pdf

Download (1MB)

Abstract

Еден од клучните интереси на сопственикот на било каква компанија е да обезбеди контрола врз процесот на носење на одлуки, а со тоа де факто и врз самата компанија. Што се однесува до интересите на сопственикот т.е. доминантниот акционер во банката тие се детерминирани и од самиот модел на преземање на банката. Имено, доколку се работи за непријателско преземање при што од стариот менаџмент веќе биле искористени мнозина на средства за одбрана од преземањето, тогаш јасна е тенденцијата на сопственикот што е можно поскоро да ги разреши сите или
повеќето членови на менаџерскиот тим на банката со цел максимално да ги заштити своите правноматеријални интереси. Во оваа насока новиот доминантен акционер во банката ќе биде максимално заинтересиран во најкус рок да ги разреши директорите од извршниот и неизвршниот менаџмент со цел да спречи носење или извршување на одлуки кои би биле во спротивност на неговиот интерес. Во ваквите деловни ситуации се јавуваат две спротивставени тенденции кои се предмет на наш интерес vis a vis
нивната регулираност во Европската Унија: принципот на независноста на менаџментот пред сè од приватни интереси и принципот на заштита на приватната сопственост кој подразбира и автономија во назначувањето на раководните органи и носењето на нивните одлуки.

Item Type: Article
Subjects: Scientific Fields (Frascati) > Social Sciences > Economics and Business
Scientific Fields (Frascati) > Social Sciences > Other social sciences
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Prof. d-r. Branko Dimeski
Date Deposited: 28 Jan 2021 07:44
Last Modified: 28 Jan 2021 07:44
URI: https://eprints.uklo.edu.mk/id/eprint/6155

Actions (login required)

View Item View Item