Прилог кон методологиите за избор на еколошки оптимално доставно возило во градовите: студија на случај

Bunevska Talevska, Jasmina and Dukoski, Ivo (2007) Прилог кон методологиите за избор на еколошки оптимално доставно возило во градовите: студија на случај. Прилози / Contributions III, IV (07-08). pp. 261-275. ISSN 0420-0950

[thumbnail of trud16.pdf] Text
trud16.pdf

Download (6MB)

Abstract

Во овој труд ќе биде презентирана аналитичко-хиерархиска методологија за избор на еколошки оптимално доставно возило, а во насока на развивање на модел за насочување на оптимална група доставни возила по оптимална група градски сообраќајници. Предноста на оваа методологија и е повеќенаменската примена, а во овој труд е применета врз податоци за доставниот возен парк, прибрани со три (3) месечна анализа на потесното централно подрачје на град Битола-ПЦГП. Имено, беше спроведена анкета врз превозниците, со цел утврдување на големината и видот на доставниот возен парк, како и тест движења со тест возило заради определување на модусот на движење на возилата, соодветен на функционирањето на сообраќајниот ток на градските сообраќајници кои го дефинираат ПЦГП.

Item Type: Article
Subjects: Scientific Fields (Frascati) > Engineering and Technology > Other engineering and technologies
Divisions: Faculty of Technical Sciences
Depositing User: Prof. d-r. Jasmina Bunevska Talevska
Date Deposited: 22 Jul 2020 10:11
Last Modified: 22 Jul 2020 10:11
URI: https://eprints.uklo.edu.mk/id/eprint/5554

Actions (login required)

View Item View Item