Компјутерско моделирање на флексија и екстензија на лакотен зглоб кај куче

Ilieski, Vlatko and Pendovski, Lazo and Petkov, Vladimir and Kochoski, Ljupche and Popovska-Percinic, Florina (2007) Компјутерско моделирање на флексија и екстензија на лакотен зглоб кај куче. Macedonian Veterinary Review, 30 (1). pp. 57-62. ISSN 1857-7415

[thumbnail of KOMPJUTERSKO MODELIRAWE NA FLEKSIJA I EKSTENZIJA NA LAKOTEN ZGLOB KAJ KUCE.pdf] Text
KOMPJUTERSKO MODELIRAWE NA FLEKSIJA I EKSTENZIJA NA LAKOTEN ZGLOB KAJ KUCE.pdf

Download (477kB)

Abstract

Во оваа студија извршено е истражување на 2-Д слики при што е направена 3-Д визуализација и анимација на преден екстремитет од куче. Целта на овој труд е да се прикаже можноста и предноста од софтверскиот дизајн во прикажување на 2-Д фотографии во анимиран 3-Д формат. Во трудот направена е анимацијата која се однесува на современото 3 -Д моделирање користејќи високо развиен софтвер Avid Softimage XSI. За прецизно реконструирање на остеолошките препарати користен е 3 - Д скенер со колор ласер за скенирање на објекти. Со помош на податоци од компјутерската томографија и магнетна резонанца постои можност компјутерското моделирање да биде алатка за препознавање на одредени анатомси структури на сликитер од компјутерската томографија или магнетната резонанца.

Item Type: Article
Subjects: Scientific Fields (Frascati) > Agricultural Sciences > Veterinary science
Divisions: Faculty of Biotechnical Sciences
Depositing User: Prof. d-r Ljupche Kochoski
Date Deposited: 04 Feb 2022 08:16
Last Modified: 04 Feb 2022 08:16
URI: https://eprints.uklo.edu.mk/id/eprint/5072

Actions (login required)

View Item View Item