Културолошки и структурни компетенции на здравствените работници: Практикум за студенти по медицински науки у здравство

Kjosevska, Elena and Stefanovska-Velikj, Vesna and Najchevska, Mirjana and Spasovski, Mome and Ismail-Gjeorgijevska, Ljubica and Dimova, Cena and Polozhani, Aziz and Mirchevska, Lence and Rajchanovska, Domnika (2018) Културолошки и структурни компетенции на здравствените работници: Практикум за студенти по медицински науки у здравство. Фондација Отворено општество - Македонија, Скопје/Skopje. ISBN 978-608-218-272-8

[thumbnail of Praktikum_izmeni_6 22.2.2018, Rajchanovska.pdf]
Preview
Text
Praktikum_izmeni_6 22.2.2018, Rajchanovska.pdf

Download (310kB) | Preview

Abstract

Практикумот „Културолошки и структурни компетенции на здравствените професионалци“ е наменет
за студентите по медицински науки и здравство на универзитетите во Р. Македонија. Тој има цел на
идните здравствени професионалци да им помогне во стекнување знаења и вештини за употреба во
практиката на принципите на концептот на човековите права поврзани со остварувањето на правото
на здравје, принципите на недискриминација и еднаквост, на почитување на разликите и културолошка
сензитивност, употреба на методите на нарација и практикување етика при остварувањето на
професијата и на медицинските истражувања.
Очекуваме разработените примери од секојдневјето при добивањето на здравствената заштита на
ранливите групи посочени во практикумот да придонесат за културолошки и структурни компетенции
на здравствените работници, како и за навремено препознавање и надминување на дискриминација-
та, нееднаквоста и пречките за остварување на правото на здравје на секој човек.
Искажуваме неизмерна благодарност до сите невладини организации (Хелсиншкиот комитет за чове-
кови права на РМ, ХЕРА, ХОПС, Коалицијата Сексуалните и здравствените права на маргинализираните
заедници Скопје, Амбрела, итн.) што дадоа придонес со приказот на случаи од реалноста и овозможија
содржините да бидат подостапни за корисниците на овој практикум.

Item Type: Book
Subjects: Scientific Fields (Frascati) > Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Higher Medical School
Depositing User: Vms Eprints
Date Deposited: 02 Apr 2020 09:10
Last Modified: 02 Apr 2020 09:10
URI: https://eprints.uklo.edu.mk/id/eprint/4720

Actions (login required)

View Item View Item