Алкохолизмот како социопатолошка појава во Република Македонија

Илиевска, Л. and Рајчановска, Домника (2009) Алкохолизмот како социопатолошка појава во Република Македонија. In: Книга на апстракти / Apstract book, IV Македонски психијатриски конгрес со меѓународно учество. Македонски медицински прегледи, Списание на Мaкедонското лекарско друштво, Охрид/Ohrid, p. 108.

[thumbnail of Apstrakt br. 15.pdf]
Preview
Text
Apstrakt br. 15.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

Алкохолизмот е најраширена дрога и најтолерирана токсикоманиј, а алкохолот е легална дрога, лесно достапна и присутна во сите згоди и незгоди. Алкохолизмот е социопатолошка појава која е во подем не само во светски рамки, туку се повеќе е зголемен бројот на регистрирани алкохоличари во нашата земја. Посебно е зачестен кај младата популација и возрасната граница за почнување на пиење алкохол е на 12-13 години и се повеќе се снижува.

Item Type: Book Section
Subjects: Scientific Fields (Frascati) > Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Higher Medical School
Depositing User: Vms Eprints
Date Deposited: 21 Mar 2020 18:12
Last Modified: 21 Mar 2020 18:12
URI: https://eprints.uklo.edu.mk/id/eprint/4283

Actions (login required)

View Item View Item