Geographic regions for healthy food productions in the Republic of Macedonia

Rechkoska, Gordana and Dimoska, Tatjana (2005) Geographic regions for healthy food productions in the Republic of Macedonia. In: III Congress of the Geographers of the Republic of Macedonia “The geographical science and challenges of the XXI century”, Skopje.

[thumbnail of Geographic regions for healthy food productions in the Republic of Macedonia.pdf]
Preview
Text
Geographic regions for healthy food productions in the Republic of Macedonia.pdf

Download (222kB) | Preview

Abstract

Одржливото земјоделие во Република Македонија е организирано на одредени
географски региони. Со регионализација на земјоделските површини се потврдува
селективноста на одгледување на земјоделските култури во Република Македонија, а
преку синџирот на исхрана и одгледувањето на животни и производи добиени од нив.
Секоја земјоделска култура има свој ареал, во поглед на климатските и еколошките
услови во кои најдобро вирее и се одгледува. Во Република Македонија географската
регионална поделба за развој на одржливото земјоделие и производство на земјоделски
производи е направено во зависност од тоа кои култури најдобро виреат и се
одгледуваат, според што во Република Македонија има тринаесет главни географски
региони.
Квалитетните земјоделски производи, кои се произведуваат во Република Македонија
имаат особини на еколошки заштитена храна, но сепак задолжително мора да се
вклопат во НАССР системот за да може да бидат прифатени на европскиот пазар и
пошироко.
Нивното производство е неопходно за населението во Република Македонија како
основна храна, како и за непречен развој на одржливиот туризам во Република
Македонија.
Клучни зборови: географски региони, здрава храна, одржливо земјоделство, одржлив
туризам, НАССР систем
A

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Scientific Fields (Frascati) > Social Sciences > Economics and Business
Divisions: Faculty of Tourism and Hospitality
Depositing User: Mr Bojan Sekulovski
Date Deposited: 09 Mar 2020 09:11
Last Modified: 09 Mar 2020 09:11
URI: https://eprints.uklo.edu.mk/id/eprint/3977

Actions (login required)

View Item View Item