Втемелувачи на сметководствената професија

Zdravkoski, Igor (2017) Втемелувачи на сметководствената професија. Еквилибриум (24). pp. 16-18. ISSN 2671-3349

Full text not available from this repository.

Abstract

Економијата како општествена наука е важна за секого, бидејќи со нејзина помош се откриваат принципите на општественото живеење и интеракциите на луѓето. Oвде нема да ја презентираме економијата. Ниту една економија не може да функционира без сметководството. Тоа што сметководителите го запишуваат, претставува потврда за напредокот на многу цивилизации и култури низ времето. Со запишувањето на податоци и факти е постигнат развој на многу стпански гранки бидејќи сметководствените документи овозможуваат гаранција за финансиско деловните односи. Во овој контекст, ќе биде направен осврт на личностите кои намерно или ненамерно ја предизвикале креацијата и откривањето на сметководството и сметководствената професија. Со други зборови тие се творците кои го поставиле темелот на сметководствената евиденција.

Item Type: Article
Subjects: Scientific Fields (Frascati) > Social Sciences > Economics and Business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Mr Dimitar Risteski
Date Deposited: 28 Feb 2020 20:16
Last Modified: 28 Feb 2020 20:16
URI: https://eprints.uklo.edu.mk/id/eprint/3632

Actions (login required)

View Item View Item