Влијателни економисти – Кенет Ароу

Zdraveski, Dejan (2017) Влијателни економисти – Кенет Ароу. Еквилибриум (24). pp. 11-13. ISSN 2671-3349

Full text not available from this repository.

Abstract

Кенет Џозеф Ароу e американски економист, писател и политички теоретичар. Тој е добитник на Нобеловата награда за економија во 1972 година и е еден од најмладите добитници на оваа награда. Ароу е роден на 23 август 1921 година во Њујорк. Неговото семејство многу го поддржувало при неговото образование. Растејќи во текот на Големата депресија, во неговата младост го прифатил социјализмот, но подоцна се оддалечил од оваа филозофија. Завршил во средното училиште Таунсенд Харис, а потоа дипломирал на Градскиот колеџ Њујорк во 1940 година на насока математика.

Item Type: Article
Subjects: Scientific Fields (Frascati) > Social Sciences > Economics and Business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Mr Dimitar Risteski
Date Deposited: 28 Feb 2020 20:16
Last Modified: 28 Feb 2020 20:16
URI: https://eprints.uklo.edu.mk/id/eprint/3630

Actions (login required)

View Item View Item