Од архивата на факултетот - Поддршка на бизнисите

Hristoski, Ilija (2017) Од архивата на факултетот - Поддршка на бизнисите. Еквилибриум (23). pp. 15-19. ISSN 2671-3349

Full text not available from this repository.

Abstract

Архивите, локации на коишто се чуваат илјадници документи, акти и списи од минатото, по обичај секогаш побудуваат непријатни чувства кај нивните посетители, бидејќи се, според некое непишано правило, досадни, полуосветлени, монотони, прашливи и, ретко кога, уредни простории. Но, за проникливиот ум, минутите или часовите поминати низ прашливите рафтови никогаш не се изгубено време! Архивите се вистински ризници на одамна заборавени записи за луѓе и настани, активности и одлуки, предизвици и судбини, длабоко скриени во временската матрица, податоци што полека, но сигурно, неповратно исчезнуваат од колективната меморија. Тие се извор на корисни и интересни информации, закопани во прашливите кутии, папки и регистратори, до коишто може да се дојде исклучиво низ процесот на „мануелно архивско податочно рударење“, во буквална смисла.

Item Type: Article
Subjects: Scientific Fields (Frascati) > Social Sciences > Economics and Business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Mr Dimitar Risteski
Date Deposited: 28 Feb 2020 19:31
Last Modified: 28 Feb 2020 19:31
URI: https://eprints.uklo.edu.mk/id/eprint/3621

Actions (login required)

View Item View Item