Влијателни економисти – Роберт Шилер

Risteska, Fanka (2017) Влијателни економисти – Роберт Шилер. Еквилибриум (22). pp. 18-19. ISSN 2671-3349

Full text not available from this repository.

Abstract

Роберт Џ. Шилер е американски економист кој се наоѓа меѓу стоте највлијателни економисти во светот. Како добитник е на Нобелова награда за економија во 2013 година тој е еден од најдобро продаваните автори на денешницата. Шилер е роден во Детроит, Мичиген на 29 март 1946 година како син на Бенџамин Петар Шилер, исто така, економист и неговата мајка Рут. Основното училиште завршил на Едисон школата во Детроит. Уште како дете, бил фасциниран од повеќе гранки на физичките и биолошки науки, откривајќи ја комплексноста и разновидноста на светот во кој живееме и навлегувајќи во подлабоката реалноста која во најголем дел се игнорира во нашите секојдневни активности. Во извесна смисла, науката за него станува еден вид на религија. Кога ја открива статијата на Алберт Ајнштајн „Религија и наука“, објавена во The New York Times Magazine во 1930 година, таа станува негова инспирација која ќе го води во текот на целиот негов работен век.

Item Type: Article
Subjects: Scientific Fields (Frascati) > Social Sciences > Economics and Business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Mr Dimitar Risteski
Date Deposited: 28 Feb 2020 18:33
Last Modified: 05 Mar 2020 09:29
URI: https://eprints.uklo.edu.mk/id/eprint/3611

Actions (login required)

View Item View Item