Ин мемориам: легендарниот математичар од Принстон Џон Неш (1928-2015)

Kostoska, Olivera (2015) Ин мемориам: легендарниот математичар од Принстон Џон Неш (1928-2015). Еквилибриум (18). pp. 22-26. ISSN 2671-3349

Full text not available from this repository.

Abstract

Џон Неш, легендарната фигура од Департманот за математика на Универзитетот Принстон, е еден од најголемите математичари на сите времиња, познат по оригиналноста во своето размислување и неговата бестрашност во соборувањето проблеми, толку комплексни, што малкумина би се осмелиле дури и да помислат да ги допрат. Неговиот придонес во теоријата на игри радикално го промени начинот на кој денес се размислува за економијата, паралелно со огромниот број други области – од еволуциска биологија и математика, па сè до политички и компјутерски науки. Харолд Кун, поранешен професор емеритус по математика на Принстон и долгогодишен пријател и колега на Неш, ќе рече: „искрено, мислам дека нема толку многу брилијантни идеи во економијата од 20 век, но неговиот еквилибриум, можеби, е во првите десет“. Роџер Маерсон, економист од Универзитетот во Чикаго, отишол уште подалеку, споредувајќи го импактот на Нешовиот еквилибриум во економијата, со „откривањето на двојната спирала на ДНК во биолошките науки“.

Item Type: Article
Subjects: Scientific Fields (Frascati) > Social Sciences > Economics and Business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Mr Dimitar Risteski
Date Deposited: 27 Feb 2020 12:33
Last Modified: 27 Feb 2020 12:33
URI: https://eprints.uklo.edu.mk/id/eprint/3525

Actions (login required)

View Item View Item