Резултати од хемиските испитувања на суровината и чадот на некои новосоздадени полуориенталски сорти тутун

Perushevska, C and Risteski, Ilija and Cavkaroski, D and Grabuloski, T and Kočoska, Karolina (1997) Резултати од хемиските испитувања на суровината и чадот на некои новосоздадени полуориенталски сорти тутун. In: XVIII Симпозиум за тутун, 24-26 септември, 1997, Охрид.

Full text not available from this repository.

Abstract

Полуориенталските сорти, како дополнителен тип тутун, имаат свое место во фабрикацијата на цигари. Овие типови се одликуваат со благ до неутрален вкус на пушење и добра согорливост. Иако во последните години производството на овие типови тутун е во опаѓање, не сметаме дека неколку новосоздадени сорти, креации на соработници од Институтот за тутун – Прилеп, со свој квалитет, изразен преку хемискиот состав на суровината на чадот, ќе ја повратат важноста на полуориенталските сорти.
За испитување е земена суровина од две производни години 1995 и 1996 год., од следниве новосоздадени сорти: О. 87, Х-1, Златоврв, О-110-88/3 ЦМС. Сувите листови од средниот појас се со златножолта боја, нежни, еластични, со послабо изразен нерв.
Резултатите од хемискиот состав исто така, покажуваат дека е добиена добра суровина, карактеристична за овој тип тутун. Никотинот во тутунот се движи од 0.44% за Златоврв до 1.14 % за Х1 , вкупниот азот од 1.72% за 0-87% до 2.75 за Х1. Белковните од 6.33% за Х1 за О-110-88/3 ЦМС ( 1995) до 10.37 за истата сорта во 1996 год. , а шеќерите од 6.35% за Х1 до 19.15% за О-110-88/3 ЦМС.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Scientific Fields (Frascati) > Agricultural Sciences > Agriculture, forestry and fisheries
Divisions: Scientific Tobacco Institute
Depositing User: Ms Biljana Jordanoska
Date Deposited: 03 Nov 2016 14:55
Last Modified: 03 Nov 2016 14:55
URI: https://eprints.uklo.edu.mk/id/eprint/352

Actions (login required)

View Item View Item