За интелигенцијата и IQ (1)

Hristoski, Ilija (2014) За интелигенцијата и IQ (1). Еквилибриум (15). pp. 19-21. ISSN 2671-3349

Full text not available from this repository.

Abstract

За човечката интелигенција и нејзината квантификација напишани се бројни книги, есеи, размислувања и дефиниции, како резултат на исконската потреба на луѓето за самоспознавање. Според Сократ (470 п.н.е. - 399 п.н.е.), чиешто учење се темели врз неговата надалеку позната изрека „Спознај се самиот себеси!“, самоспознавањето е првиот и основниот чекор што води кон моќта, самоконтролата, самодовербата и успехот на поединецот, бидејќи „неистражениот (неспознаениот) живот не е вреден за живеење“. Индивидуите се соочуваат со тешкотии во животот бидејќи не ги спознаваат и/или разбираат сопствените вистински способности, потенцијали, јаките и слабите страни на својата личност, и сопствените ограничувања. Спознавајќи се прво себеси (чекор што ретко кој од нас го прави во животот, барем не во вистинска, суштествена смисла), секој поединец може многу полесно да ја спознае комплексноста на светот во којшто егзистира. Одговорите на сите овие прашања ги адресира токму интелигенцијата.

Item Type: Article
Subjects: Scientific Fields (Frascati) > Social Sciences > Economics and Business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Mr Dimitar Risteski
Date Deposited: 26 Feb 2020 13:29
Last Modified: 26 Feb 2020 13:29
URI: https://eprints.uklo.edu.mk/id/eprint/3477

Actions (login required)

View Item View Item