Електронски платежни картички и нивна злоупотреба

Angeleski, Marjan (2014) Електронски платежни картички и нивна злоупотреба. Еквилибриум (14). pp. 16-17. ISSN 2671-3349

Full text not available from this repository.

Abstract

Платежните картички можат да се дефинираат како специфичен инструмент на безготовинско плаќање издадени од страна на финансиски, трговски или специјализирани организации, коишто можат на корисникот да му овозможат да ги изврши своите обврски за плаќање кон продавачите на одредени стоки или услуги преку презентација на картичката. Значи, под поимот платежни картички се подразбираат сите картички со чија употреба, нивниот корисник конкретизира налог на банката да изврши безготовинско плаќање на одредена сума пари на товар на неговото покритие на сметката кај банката или во рамките на одобрениот кредит.

Item Type: Article
Subjects: Scientific Fields (Frascati) > Social Sciences > Economics and Business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Mr Dimitar Risteski
Date Deposited: 26 Feb 2020 12:57
Last Modified: 26 Feb 2020 12:57
URI: https://eprints.uklo.edu.mk/id/eprint/3468

Actions (login required)

View Item View Item