Дезинформацијата како ефикасно оружје

Nikolovski, Pece (2014) Дезинформацијата како ефикасно оружје. Еквилибриум (14). pp. 14-16. ISSN 2671-3349

Full text not available from this repository.

Abstract

Една од најстарите техники за борба против информациите, уште од примитивниот период на човештвото, е дезинформацијата. Нејзиното историско прифаќање одговара со императивите; да се види, да не се биде фатен, потоа противникот да се натера да се открие или сам да се фати во замка, користејќи се со измама. Стратегиите со дезинформација се присутни во сите кинески воени списи, повеќе од 2 милиониуми пред новата ера. Исто така и во библиските списи се наоѓаат бројни пасоси кои се однесуваат на праксата на дезинформацијата, која била, повеќе или помалку, успешна. Понекогаш, погрешно, се смета дека тоа е феномен од најнов период, врзан пред сé за времето на советскиот блок.

Item Type: Article
Subjects: Scientific Fields (Frascati) > Social Sciences > Economics and Business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Mr Dimitar Risteski
Date Deposited: 26 Feb 2020 12:57
Last Modified: 26 Feb 2020 12:57
URI: https://eprints.uklo.edu.mk/id/eprint/3467

Actions (login required)

View Item View Item