Електронските аукции како современ начин на тргување

Janeska, Margarita and Boshkoska Klisaroski, Milena (2014) Електронските аукции како современ начин на тргување. Еквилибриум (13). pp. 21-22. ISSN 2671-3349

Full text not available from this repository.

Abstract

Електронските аукции, денес, претставуваат важен канал за продавање и купување за многу компании и индивидуалци. Со примената на интернетот, како основна инфраструктура во работење и намножувањето на интернет корисниците, се придонесува аукциите да се реализираат со намалени трансакциски трошоци. Тие придонесуваат за зголемување на профитабилноста и на оние кои купуваат, и на оние кои ги продаваат производите и услугите. Со оглед на фактот што кај одделни апликации на е-работењето, како што се и е-аукциите, времето за спроведување на целокупната трансакција е од голема важност, доаѓа до израз улогата и способноста на интелигентните агенти за класификација на мноштвото пристигнати барања во значително краток временски период. Освен зголемувањето на ефикасноста, интелигентните агенти ја подобруваат и ефективноста на одделните трансакции, што се согледува преку изборот на поповолен производ, а што е од голема важност за учесниците во електронските аукции.

Item Type: Article
Subjects: Scientific Fields (Frascati) > Social Sciences > Economics and Business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Mr Dimitar Risteski
Date Deposited: 26 Feb 2020 12:36
Last Modified: 26 Feb 2020 12:36
URI: https://eprints.uklo.edu.mk/id/eprint/3460

Actions (login required)

View Item View Item