Стечајниот управник како фактор за времетраeњето на стечајната постапка

Andonovski, Miroslav (2014) Стечајниот управник како фактор за времетраeњето на стечајната постапка. Еквилибриум (13). pp. 16-17. ISSN 2671-3349

Full text not available from this repository.

Abstract

Стечајната постапка има за цел колективно намирување на доверителите на стечајниот должник (во натамошниот текст: должник) со впаричување на должничкиот имот и распределба на остварените средства (приходи) на доверителите или со склучување посебен договор за порамнување на побарувањата утврдени со планот за реорганизација што е насочен кон натамошно одржување на должниковиот деловен потфат (во натамошниот текст: деловниот субјект). Со реорганизација може да се врши и порамнување на побарувањата пред отворањето стечајна постапка, според условите утврдени со закон.

Item Type: Article
Subjects: Scientific Fields (Frascati) > Social Sciences > Economics and Business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Mr Dimitar Risteski
Date Deposited: 26 Feb 2020 12:35
Last Modified: 26 Feb 2020 12:35
URI: https://eprints.uklo.edu.mk/id/eprint/3457

Actions (login required)

View Item View Item