Што претставува „перењето пари“?

Nikolovski, Pece (2014) Што претставува „перењето пари“? Еквилибриум (13). pp. 13-15. ISSN 2671-3349

Full text not available from this repository.

Abstract

Една од современите многу застапени криминални економски махинации, во светски размери, е тн. перење пари. Според енциклопедијата Larousse, перењето пари се дефинира како: „примена на серија операции над фондовите, по што нивното криумчарско и незаконско потекло може да биде затаено“. Значи, се работи за појава преку којашто меѓународните филијали на големите банки, парите заработени на илегален начин и надвор од даночните и официјални финансиски текови (најчесто од црната берза, уцена, кражба, трговија со дрога, цигари или оружје, проституција, рекет и сл.) треба да ги официјализираат и вратат во легалните текови, и тоа преку анонимни банкатски сметки, купопродажни договори, вложување капитал или на други начини.

Item Type: Article
Subjects: Scientific Fields (Frascati) > Social Sciences > Economics and Business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Mr Dimitar Risteski
Date Deposited: 26 Feb 2020 12:35
Last Modified: 26 Feb 2020 12:35
URI: https://eprints.uklo.edu.mk/id/eprint/3456

Actions (login required)

View Item View Item