Марфиевите закони и високото образование

Hristoski, Ilija (2012) Марфиевите закони и високото образование. Еквилибриум (8). pp. 28-31. ISSN 2671-3349

Full text not available from this repository.

Abstract

Ретко кој не слушнал барем една од верзиите на фамозниот Марфиев закон: „Ако нешто може да тргне наопаку, ќе тргне наопаку“. Антиципиран во различни форми, уште во далечната 1866 година од страна на математичарот Augustus De Morgan, и подоцна, во 1877, во извештајот на Alfred Holt на состанокот на Друштвото на инженери, законот конечно го добива денешниот облик во 1949 година, а му се припишува на Edward A. Murphy Jr. (1918-1990), американски аеронаутички инженер. По иницијалното јавно обелоденување, Марфиевиот закон стекнува огромна популарност, но и доживува огромен број варијации, инспирирани од парадоксите на секојдневието.

Item Type: Article
Subjects: Scientific Fields (Frascati) > Social Sciences > Economics and Business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Mr Dimitar Risteski
Date Deposited: 22 Feb 2020 18:11
Last Modified: 22 Feb 2020 18:11
URI: https://eprints.uklo.edu.mk/id/eprint/3332

Actions (login required)

View Item View Item