ГЛОБАЛИЗАЦИЈАТА И НОВАТА ЕКОНОМИЈА

Atanasoski, Sasho and Rocheska, Slavica (2005) ГЛОБАЛИЗАЦИЈАТА И НОВАТА ЕКОНОМИЈА. Меѓународна научна конференција ПРЕДИЗВИЦИТЕ НА НОВАТА ЕКОНОМИЈА. pp. 79-89.

Full text not available from this repository.

Abstract

Интензивниот развој на информациските и комуникациските технологии,интелектуалниот капитал и знаењето претставуваат движечка сила на економскиот развој суштински потпори на глобализацијата.Тие се основните парадигми врз коишто израснува концептот на новата економија.
Новите технологии имплицираат длабоки економски,организациски и социјални промени,наметнувајќи нови правила на однесување на индивидуите и деловните субјекти.Консеквентно,тие овозможуваат значајно динамизирање на економскиот раст и развој, но истовремено предизвикуваат фундаментално реструктуирање на глобалната економија и нова гео-економска и гео-политичка дисперзија на ефектите на моќта. Оттука, анализата на овие процеси треба да инкорпорира повеќе аспекти што ќе овозможат спознавање на мултидимензионалната и повеќеслојна природа на промените и определување на новите насоки на трансформација на светската економија.
КЛУЧНИ ЗБОРОВИ : глобализација,нова економија,технолошки развој

Item Type: Article
Subjects: Scientific Fields (Frascati) > Social Sciences > Economics and Business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Mr Dimitar Risteski
Date Deposited: 21 Feb 2020 19:20
Last Modified: 21 Feb 2020 19:20
URI: https://eprints.uklo.edu.mk/id/eprint/3243

Actions (login required)

View Item View Item