Методологија - гносеологија - логика

Pechijareski, Ljupcho (2010) Методологија - гносеологија - логика. Еквилибриум (1). pp. 13-16. ISSN 2671-3349

Full text not available from this repository.

Abstract

Човекот бил и останал номад. Едноставно, тој ниту можел, ниту може да постои без да открива, без да спознава нови простори, нови видици, нови содржини и вистини. Притоа, независно од тоа што и самиот е свесен дека најголемиот дел од новите сознанија релативно се вистинити, релевантни се само за определен временски период, потребата секогаш одново да открива, сепак, ја промовирал во основен цивилизациски императив. Трите клучни алатки: методологијата, логиката и гносеологијата ги ставил во функција на остварување на оваа цел. Во оваа расправа, сосема накратко, ќе стане збор за појмовното определување на методологијата и нејзиниот однос кон логиката и гносеологијата.

Item Type: Article
Subjects: Scientific Fields (Frascati) > Social Sciences > Economics and Business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Mr Dimitar Risteski
Date Deposited: 20 Feb 2020 14:18
Last Modified: 21 Feb 2020 09:45
URI: https://eprints.uklo.edu.mk/id/eprint/3159

Actions (login required)

View Item View Item