Стипендии за студирање во странство

Nikoloski, Dimitar (2010) Стипендии за студирање во странство. Еквилибриум (1). p. 9. ISSN 2671-3349

Full text not available from this repository.

Abstract

Од неодамна Економски факултет-Прилеп започна со континуирано информирање на студентите со можностите за користење стипендии за студии во странство. На овој начин, факултетот се приклучува кон европските текови на високото образование, преку промовирање мобилност на студентите, наставничкиот и соработничкиот кадар.
За таа цел, во рамките на интернет страната на Факултетот, во рубриката „За студентите“ беше отворена посебен избор, насловен како „Стипендии во странство“, преку којшто студентите можат директно да пристапуваат до отворените повици за стипендирање.
Во моментов поатрактивни се стипендиите за студирање во Оксфорд, Централниот европски универзитет во Будимпешта, Универзитетот во Стафордшир, како и бројни други стипендии за универзитетите во Словачка, Романија, Холандија, САД и други земји.
Покрај стипендиите за студирање во странство, преку овој портал студентите можат да добијат информации и за други конкурси за летни школи, награди и сл. Меѓу нив треба да се истакнат конкурсот на Народна банка на Р. Македонија за годишна награда за млади истражувачи за најдобар труд од областа на макроекономијата, наградата „Најмлад научник“, што ја доделува претседателот на Р. Македонија, летните школи на Централниот европски универзитет во Будимпешта, како и европската награда за најиновативна бизнис идеја.

Item Type: Article
Subjects: Scientific Fields (Frascati) > Social Sciences > Economics and Business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Mr Dimitar Risteski
Date Deposited: 20 Feb 2020 14:18
Last Modified: 21 Feb 2020 09:44
URI: https://eprints.uklo.edu.mk/id/eprint/3154

Actions (login required)

View Item View Item