Образование и религија: Вредносни оски на човековото битисување

Pechijareski, Ljupcho (2000) Образование и религија: Вредносни оски на човековото битисување. Утрински весник.

Full text not available from this repository.

Abstract

Погрешно би било училиштето да претставува антипод на црквата. Просветниот работник има задача ученикот да го формира како човек во духот на хуманистичката традиција, а не по секоја цена од него да прави атеист.
Религијата е диспаратна во однос на образовниот процес, а со самото тоа многу тешко може да биде вклучена во него и посебно во постојниот крајно хетероген македонски, како етнички, така и религиозен и културен амбиент.

Item Type: Article
Subjects: Scientific Fields (Frascati) > Social Sciences > Economics and Business
Scientific Fields (Frascati) > Social Sciences > Political science
Scientific Fields (Frascati) > Social Sciences > Sociology
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Mr Dimitar Risteski
Date Deposited: 11 Feb 2020 12:52
Last Modified: 11 Feb 2020 12:52
URI: https://eprints.uklo.edu.mk/id/eprint/2667

Actions (login required)

View Item View Item