Потреба од развивање на критичката писменост кај учениците од основното училиште во Р. Македонија

Andonovska-Trajkovska, Daniela (2013) Потреба од развивање на критичката писменост кај учениците од основното училиште во Р. Македонија. In: EDUCATION between tradition and modernity: International symposium, Ohrid, 22-24 September, 2011. Институт за педагогија на Филозофскиот факулет-Скопје, Skopje, pp. 481-490. ISBN 978-608-238-011-7

[thumbnail of TOM 1-pages-1-8,481-490.pdf]
Preview
Text
TOM 1-pages-1-8,481-490.pdf

Download (825kB) | Preview

Abstract

Ученикот во основното образование стекнува знаења и способности кои во најдобар случај се функционални и се со цел да го оспособат ученикот за активно учество во општеството во кое живее, но и да му помогнат во развивањето флексибилност во начинот на решавање на проблемите со што истиот ќе може полесно да се приспособи за живот во друга општествена заедница. Голем број истражувања во последните 10 години укажуваат на фактот дека во Р. Македонија поголемо внимание се обрнува
на реализацијата на наставната програма, односно наставните единици, место на преден план да бидат потребите и интересите на учениците. Исто така, истражувањата покажуваат дека сè уште учениците не се
препознаваат како субјекти во наставата и во секојдневниот живот и дека сè повеќе младите луѓе се отуѓуваат. Оттука, потребно е да се развива критичката писменост кај учениците со цел да се спречи социјалната
ексклузија, да се зголеми активната партиципација на граѓаните во општеството и да се бараат начини за задоволување на социјалната правда преку поттикнување свесност за свесноста.

Item Type: Book Section
Subjects: Scientific Fields (Frascati) > Social Sciences > Educational sciences
Divisions: Faculty of Education
Depositing User: Josif Petrovski
Date Deposited: 21 Nov 2019 22:12
Last Modified: 21 Nov 2019 22:12
URI: https://eprints.uklo.edu.mk/id/eprint/2037

Actions (login required)

View Item View Item