АНАЛИЗА НА ИНДЕКСОТ НА ДИГИТАЛНИ МОЖНОСТИ (DOI) И ИНДЕКСОТ НА ИКТ МОЖНОСТИ (ICT-OI) ВО БАЛКАНСКИТЕ ДРЖАВИ

Angeleski, Marjan and Janeska, Margarita and Sotiroski, Kosta (2007) АНАЛИЗА НА ИНДЕКСОТ НА ДИГИТАЛНИ МОЖНОСТИ (DOI) И ИНДЕКСОТ НА ИКТ МОЖНОСТИ (ICT-OI) ВО БАЛКАНСКИТЕ ДРЖАВИ. In: Меѓународната конференција на тема “Бизнисот и глобализацијата”, 19-20.10.2007, Охрид.

[thumbnail of trud Prilep 2007 DOI.doc] Text
trud Prilep 2007 DOI.doc

Download (174kB)

Abstract

Информациската и комуникациската технологија продоложи да продира во сите сфери од социо-економска природа како и во сите сектори од бизнис окружувањето. Со ваквото темпо таа го трансформира светот во свет на информациско општество.
Врз глобалните економски процеси евидентно е влијанието предиизвикано од креирањето, дисеминацијата, акумулацијата и примената на информациите и знаењето. Големиот потенцијал на ИКТ како катализатор на социјалниот и економскиот развој направи оваа технологија да стане нераскинлив дел од секојдневните не само бизнис туку и општествени текови.
Токму од овие причини, еден од главните приоритети на Светскиот самит за информациско општество (World Summit on the Information Society – WSIS) одржан во две фази, во Женева (декември 2003) и во Тунис (ноември 2005), беше идентификација на потребите од меѓународна евалуација и бенчмаркинг на споредливи статистички индикатори поврзани со електронската подготвеност на сите држави во светот.
Во овој труд ќе биде разработена методологијата за пресметување на индексот на дигитални можности предложен од WSIS за следење и истражување на прогресот на глобалните и регионалните трендови на инфраструктурата, можностите и користењето на ИКТ во насока на креирање информатичко општество како и индексот на ИКТ можности како множество од социо-економската, геополитичката и културолошката околина на една економија.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Scientific Fields (Frascati) > Natural sciences > Computer and information sciences
Scientific Fields (Frascati) > Social Sciences > Economics and Business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Mr Dimitar Risteski
Date Deposited: 23 Jun 2016 06:21
Last Modified: 23 Jun 2016 06:21
URI: https://eprints.uklo.edu.mk/id/eprint/147

Actions (login required)

View Item View Item