Мали самостојни фотоволтаични обновливи извори на енергија

Пановски, С. and Јаневска, Г. and Шопов, К. (2015) Мали самостојни фотоволтаични обновливи извори на енергија. Зборник на трудови на Технички факултет - Битола, Универзитет “Св. Климент Охридски” – Битола. pp. 54-60. ISSN 9989-786-83-6

Full text not available from this repository.

Abstract

Фотоволтаичните системиза производство на соларна електрична енергијаможеда бидат изведени како самостојни,или приклучени кон електричната мрежа.Самостојните фотоволтни системи сѐуште имаат висока цена за добиената електрична енергија која е повисока од цената на продажната електрична енергија од ЕВН Македонија. Но,тие се употребливи за локации каде нема достапна електрична мрежа и/или како хибридни системи (во комбинација со мали ветерни електрани и сл.).Ваквите системи може да се очекува да станат атрактивни доколку и за нив се дадат повластени тарифи и/или други стимулации за нивна градба, како што е случај во земјите од Европската Унија и сл.Во трудот посебно се разгледуваат самостојните фотоволтаични мали ситеми како обновливи извори на енергија.

Item Type: Article
Subjects: Scientific Fields (Frascati) > Engineering and Technology > Mechanical engineering
Divisions: Faculty of Technical Sciences
Depositing User: Users 389 not found.
Date Deposited: 05 Nov 2018 17:46
Last Modified: 05 Nov 2018 17:46
URI: https://eprints.uklo.edu.mk/id/eprint/1459

Actions (login required)

View Item View Item