Воздушните перничиња во функција на пасивната безбедност во возилата во патниот сообраќај и транспорт

Zlatko V. Sovreski, Tehnicki fakultet pri UKLO Bitola and Elizabeta Hristovska, Technicki fakultet pri UKLO Bitola and Vangelica Jovanovska, Biotehnicki fakultet pri UKLO Bitola and Simeon Simeonov, Masinski fakultet pri UGD Stip and Feta Sinani, DUT Tetovo and Goran Sovreski, REK Bitola ELEM (2017) Воздушните перничиња во функција на пасивната безбедност во возилата во патниот сообраќај и транспорт. ODRZLIVI RAZVIJ BRANICESKOG OKRUGA I ENERGETSKOG KOMPLEKSA KOSTOLAC. pp. 62-67. ISSN 978-86-914447-3-0

Full text not available from this repository.

Abstract

Air Bag е перница која се напумпува за да ги заштити патниците во автомобилот од сериозни повреди во случај на судир. Воздушното перниче е дел од запалив безбедносен систем, исто така познат и како АЦРС (безбедносен систем со воздушни перничиња) или СРС (дополнителен безбедносен систем), бидејќи овој систем се користи како дополнување на безбедносниот систем со безбедносни појаси. Безбедносните каиши уште се потребни за да ги држат патниците сигурно во седиштата, особено при странични удари, удари од зади и при превртување на колата. При детекција на судир, воздушните перничиња се надувуваат моментално за да го ублажат удирот на патникот со голема перница исполнета со гас.

Item Type: Article
Subjects: Scientific Fields (Frascati) > Engineering and Technology > Other engineering and technologies
Divisions: Faculty of Technical Sciences
Depositing User: Users 390 not found.
Date Deposited: 07 Sep 2018 09:30
Last Modified: 13 May 2019 09:36
URI: https://eprints.uklo.edu.mk/id/eprint/1328

Actions (login required)

View Item View Item