ВТОРОТО РАМНИШТЕ НА СЛОЖЕНОСТ КАЈ МУЛТИПЛИКАТИВНИТЕ СЛОЖЕНИ СЕМАНТЕМИ ОД ПРВ СТЕПЕН ВО МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК

Janusheva, Violeta (2013) ВТОРОТО РАМНИШТЕ НА СЛОЖЕНОСТ КАЈ МУЛТИПЛИКАТИВНИТЕ СЛОЖЕНИ СЕМАНТЕМИ ОД ПРВ СТЕПЕН ВО МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК. Филолошки студии / Philological Sciences, 2. pp. 63-74. ISSN 1857-6060

[thumbnail of ВТОРОТО РАМНИШТЕ НА СЛОЖЕНОСТ КАЈ МУЛТИПЛИКАТИВНИТЕ СЛОЖЕНИ СЕМАНТЕМИ ОД ПРВ СТЕПЕН ВО МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК.pdf] Text
ВТОРОТО РАМНИШТЕ НА СЛОЖЕНОСТ КАЈ МУЛТИПЛИКАТИВНИТЕ СЛОЖЕНИ СЕМАНТЕМИ ОД ПРВ СТЕПЕН ВО МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК.pdf

Download (324kB)

Abstract

Во трудот се претставуваат модели на мултипликативни сложени семантеми од прв степен од второто рамниште на сложеност и се определуваат формалните показатели на овие структури за изразување на мултипликативната видска конфигурација. Акцентот е ставен на важната особеност на мултипликативната видска конфигурација –сфаќањето на настанот/ситуацијата како момент, на меѓусебните релации на овие семантеми со хабитуалната и со теличната видска конфигурација кои се поврзани соповеќезначноста на семантемата како резултат на улогата на реалниот или претпоставениот контекст.

Item Type: Article
Subjects: Scientific Fields (Frascati) > Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Education
Depositing User: Josif Petrovski
Date Deposited: 16 Jul 2018 13:15
Last Modified: 20 Apr 2023 05:24
URI: https://eprints.uklo.edu.mk/id/eprint/1171

Actions (login required)

View Item View Item