ДИГИТАЛНОТО ПРЕТПРИЕМНИШТВО КАКО СОВРЕМЕН ПРЕДИЗВИК

Stojanovska, Vesna and Petrovski, Josif (2021) ДИГИТАЛНОТО ПРЕТПРИЕМНИШТВО КАКО СОВРЕМЕН ПРЕДИЗВИК. In: Sixth international science conference CONTEMPORARY MANAGEMENT CHALLENGES AND THE ORGANIZATIONAL SCIENCES, 30-31 Oct 2020, БАС ИНСТИТУТ ЗА МЕНАЏМЕНТ, БИТОЛА.

[img] Text
2020 BASIM 6-2.pdf

Download (1MB)

Abstract

Широко е признато дека дигиталната технологија, иновациите и претприемништвото се клучни за обезбедување на квалитетен економски раст и вработување во четвртата индустриска револуција што е пред нас. Националните економии треба да ги поддржат домашните дигитални претприемачи за да се вклучат во глобалната економија, создавајќи нови бизниси и работни места, вклучување на нови пазари, работејќи и придонесувајќи преку прилагодување кон промените. Како што се распространува четвртата индустриска револуција, националните економии треба да проценуваат што е потребно за да се поттикне дигиталното претприемништво. Во моментов, вештините за управување со дигиталните технологии се скромна глобална валута. Предизвикот со кој се соочуваат економиите е да можат да произведат доволен број на дипломирани индивидуи со соодветни дигитални, технички и деловни вештини во иднина. Постои заедничка борба да се регрутираат индивидуите со соодветни дигитални и бизнис вештини. Трудот има за цел опишување и идентификување на претприемништвото во време на дигитализација и истакнување на областите за развивање на дигитална претприемачка писменост.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Scientific Fields (Frascati) > Social Sciences > Economics and Business
Divisions: Faculty of Education
Depositing User: Josif Petrovski
Date Deposited: 14 Nov 2022 09:24
Last Modified: 14 Nov 2022 09:24
URI: http://eprints.uklo.edu.mk/id/eprint/7361

Actions (login required)

View Item View Item