Конески, речникот на македонскиот јазик и пишаната практика

Јанушева, Виолета and Стојаноска, Марија (2022) Конески, речникот на македонскиот јазик и пишаната практика. In: VI меѓународна научна конференција „Македонскиот јазик - извор на научни истражувања“, 20 и 21 октомври, Институт за македонски јазик „К. Мисирков“, Скопје.

[img] Text
В. Јанушева, М. Стојаноска.pdf

Download (1MB)

Abstract

Ако се земе предвид важноста на збогатувањето на речникот на македонскиот јазик со сопствените средства и можности, стануваат јасни ставовите на Конески за насоката во која треба да се развива македонскиот јазик. Оттука, целта на овој труд е да се согледа односот на речникот на македонскиот јазик и пишаната практика имајќи ги предвид токму ставовите на Конески. Истражувањето е описно, а примерокот го претставува статијата во врска со речникот на македонскиот јазик објавена во книгата „За македонскиот литературен јазик“. Пишаната практика ја претставуваат бројни новинарски статии и други текстови. Во основата на обработката на податоците и донесувањето заклучоци се споредбата, анализата и синтезата. Истражувањето покажува дека, за жал, речникот се збогатува, најчесто, со преземање туѓи зборови што се далеку од народната основа на македонскиот јазик за која се залага Конески.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Scientific Fields (Frascati) > Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Education
Depositing User: Prof. d-r Violeta Januseva
Date Deposited: 27 Oct 2022 17:53
Last Modified: 27 Oct 2022 17:53
URI: http://eprints.uklo.edu.mk/id/eprint/7291

Actions (login required)

View Item View Item