РАЗЛИКАТА ПОМЕЃУ SPANGLISH И CHICANO ENGLISH

Prodanovska-Poposka, Vesna and Todorova, Marija (2022) РАЗЛИКАТА ПОМЕЃУ SPANGLISH И CHICANO ENGLISH. Knowledge – International Journal, 50 (5). pp. 599-603. ISSN 1857-923X

[img] Text
full version Spanglish vs Chicano English.pdf

Download (1MB)

Abstract

Шпанскиот јазик е еден од најзборуваните јазици во светот. Поради фактот што употребата на шпанскиот јазик во Соединетите Американски Држави интензивно се развива и се шири, може да се каже дека тој постепено стекнува статус на неофицијален втор јазик. Постојат различни дијалекти но и јазични варијации, коишто се зборуваат во различни делови од земјата, но ние овде ќе се задржиме на два феномена кои се застапени во САД. Целта на овој труд е да се продискутираат и разјаснат поимите Spanglish и Chicano English т.е. се даваат одговори на прашањата: Што претставуваат тие и која е разликата помеѓу нив? Каде се зборуваат? Кој ги користи? И, кои се нивните главни карактеристики? Клучни зборови: Spanglish, Chicano English, дијалекти, јазични варијации, САД.

Item Type: Article
Subjects: Scientific Fields (Frascati) > Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Biotechnical Sciences
Depositing User: Prof. d-r Vesna Prodanovska
Date Deposited: 09 Mar 2022 10:26
Last Modified: 09 Mar 2022 10:26
URI: http://eprints.uklo.edu.mk/id/eprint/6855

Actions (login required)

View Item View Item