СТРАТЕГИИ ПРИ УСВОЈУВАЊЕ НА ШПАНСКИ ЈАЗИК (Ј3) КАЈ СТУДЕНТИ СО АНГЛИСКИ ЈАЗИК (Ј2)

Prodanovska-Poposka, Vesna and Todorova, Marija (2022) СТРАТЕГИИ ПРИ УСВОЈУВАЊЕ НА ШПАНСКИ ЈАЗИК (Ј3) КАЈ СТУДЕНТИ СО АНГЛИСКИ ЈАЗИК (Ј2). Годишен зборник 2021 Филолошки факултет Универзитет Гоце Делчев - Штип, 12 (18). pp. 206-2016. ISSN 1857-7059

[img] Text
Zbornik-Filoloski-18-pages-1-7206-215-Vesna PP Marija Tod.pdf

Download (9MB)
Official URL: https://js.ugd.edu.mk/index.php/YFP/issue/view/283

Abstract

Процесот на усвојување на неколку јазици, т.е. многујазичното усвојување или процесот на изучување на трети јазици претставува многу комплексен процес кој ги вклучува стиловите и стратегиите за учење, како и влијанието на мајчиниот јазик и на првиот странски јазик при изучувањето на втор странски јазик. Во овој труд се прави анализа на стратегиите коишто студентите со англиски како прв странски јазик, ги користат при усвојувањето на шпански како втор странски јазик. За потребите на истражувањето беше спроведена анкета како метод за утврдување на стратегиите кои ги користат студентите од Филолошкиот факултет при Универзитетот „Гоце Делчев“– Штип, Република С Македонија. Клучни зборови: прв странски јазик (Ј2), втор странски јазик (Ј3), шпански, англиски, стратегии за учење

Item Type: Article
Subjects: Scientific Fields (Frascati) > Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Biotechnical Sciences
Depositing User: Prof. d-r Vesna Prodanovska
Date Deposited: 03 Feb 2022 07:28
Last Modified: 03 Feb 2022 07:28
URI: http://eprints.uklo.edu.mk/id/eprint/6758

Actions (login required)

View Item View Item