ГЛАСОВНИТЕ СИСТЕМИ НА ШПАНСКИОТ И НА АНГЛИСКИОТ ЈАЗИК

Prodanovska-Poposka, Vesna and Todorova, Marija (2020) ГЛАСОВНИТЕ СИСТЕМИ НА ШПАНСКИОТ И НА АНГЛИСКИОТ ЈАЗИК. Conference Proceedings of the International Scientific Conference "FILKO" - Philology, Culture and Education. pp. 345-350. ISSN 978-608-244-787-2

[img] Text
Filko 5 ГЛАСОВНИТЕ СИСТЕМИ НА ШПАНСКИОТ И НА АНГЛИСКИОТ.pdf

Download (3MB)
Official URL: https://js.ugd.edu.mk/index.php/fe

Abstract

Кога се изучува странски јазик, вообичаено некои фонеми се изговараат различно од тоа како би биле изговорени од родените говорници. На пр. кога странци учат да зборуваат англиски јазик, тие можеби поинаку изговараат некои англиски фонеми за разлика од оние чиишто мајчин јазик им е англискиот. Тоа се случува поради разликите од фонолошки аспект кои постојат помеѓу двата јазика т.е. дали звукот одговара на буквата, дали фонемите се долги или кратки, кои се разликите во однос на артикулацијата на гласовите односно местото и начинот на образување на гласовите итн. Сето тоа претставува голем предизвик за учениците при совладувањето на изговорот, во процесот на учење на странски јазици. Во овој труд се дава преглед на гласовните системи на шпанскиот и англискиот јазик и се прави контрастивна анализа на истите, се презентираат разликите во изговорот на самогласките и најчестите фонетски интерференции помеѓу англиските и шпанските вокали. Клучни зборови: вокали, изговор, интерференции, шпански, англиски.

Item Type: Article
Subjects: Scientific Fields (Frascati) > Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Biotechnical Sciences
Depositing User: Prof. d-r Vesna Prodanovska
Date Deposited: 03 Feb 2022 07:27
Last Modified: 03 Feb 2022 07:27
URI: http://eprints.uklo.edu.mk/id/eprint/6756

Actions (login required)

View Item View Item