ВЛИЈАНИЕТО НА СТРАНСКИТЕ ЈАЗИЦИ ВРЗ МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК СПОРЕД КОНЕСКИ

Prodanovska - Poposka, Vesna and Pachovska, Mirjana (2021) ВЛИЈАНИЕТО НА СТРАНСКИТЕ ЈАЗИЦИ ВРЗ МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК СПОРЕД КОНЕСКИ. ЗБОРНИК НА ТРУДОВИ ОД ТРКАЛЕЗНАТА МАСА „ДЕЛОТО НА КОНЕСКИ – ПОСТОЈАН ИЗВОР НА ИСТРАЖУВАЊА ВО НАУКАТА ЗА ЈАЗИКОТ, ЛИТЕРАТУРАТА И КУЛТУРАТА“. ISSN 978-9989-100-64-2

[img] Text
ЗБОРНИК НА ТРУДОВИ 2021-Koneski Pedagoshki fakultet -За репозиториум УКЛО.pdf

Download (645kB)

Abstract

Апстракт: Меѓусебната поврзаност на јазиците и нивното влијание датира од многу одамна. Ваквата меѓусебна интерференција на јазиците може да придонесе за создавање на побогата лексика, поврзаност меѓу јазиците и културите, при што збогатувањето, во најголема мера, се должи на меѓујазичниот контакт. Македонскиот јазик има најголемо влијание, пред сé, од балканските јазици, но секако дека не треба да ги занемариме и другите јазици (грчкиот, турскиот, латинскиот, албанскиот, францускиот, англискиот, па дури и германскиот јазик). Во трудот се дава преглед на влијанието на странските јазици врз македонскиот, низ призмата на великанот Блаже Конески, во неговите капитални ракописи: „Историја на македонскиот јазик“, „Историска фонологија на македонскиот јазик“ и „Граматика на македонскиот литературен јазик“.

Item Type: Article
Subjects: Scientific Fields (Frascati) > Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Biotechnical Sciences
Depositing User: Prof. d-r Vesna Prodanovska
Date Deposited: 13 Jan 2022 12:26
Last Modified: 13 Jan 2022 12:26
URI: http://eprints.uklo.edu.mk/id/eprint/6704

Actions (login required)

View Item View Item