КОНЕСКИ, МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК И ПИШАНАТА ПРАКТИКА

Јанушева, Виолета and Стојаноска, Марија (2021) КОНЕСКИ, МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК И ПИШАНАТА ПРАКТИКА. Зборник трудови од Тркалзената маса посветена на Конески (1). pp. 20-29.

[img] Text
Јанушева В., Стојаноска, М. Тркалезна маса, Конески.pdf

Download (655kB)

Abstract

Имајќи ги предвид ставовите на Конески за насоките во развојот на македонскиот јазик, целта на оваа истражување е да го утврди односот на пишаната практика кон тие негови ставови денес. Истражувањето е описно, а примерокот го претставуваат две статии за македонскиот јазик објавени во книгата „За македонскиот литературен јазик“. Пишаната практика ја претставуваат бројни новинарски статии и други текстови. Во основата на обработката на податоците и донесувањето заклучоци се вбројуваат: споредбата, анализата и синтезата. Истражувањето покажува дека, за жал, пишаната практика, во голема мера, отстапува од ставовите на Конески, со што се создава почва за, како што вели Конески, „парализирање на волјата за свесен напор“ во развојот на јазикот

Item Type: Article
Subjects: Scientific Fields (Frascati) > Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Education
Depositing User: Prof. d-r Violeta Januseva
Date Deposited: 14 Nov 2021 17:24
Last Modified: 14 Nov 2021 17:24
URI: http://eprints.uklo.edu.mk/id/eprint/6659

Actions (login required)

View Item View Item