Влијанието на англискиот врз македонскиот јазик

Јанушева, Виолета (2021) Влијанието на англискиот врз македонскиот јазик. Едиција во чест на Благоја Корубин, ред. Снежана Велковска, кн. 31, Зборник трудови од Меѓународната конференција „Претходниците како современици“. pp. 97-109. ISSN 978-608-220-070-5

[img] Text
Јанушева, В. Влијанието на англискиот врз македонскиот јазик.pdf

Download (594kB)

Abstract

Апстракт: Целта на овој труд е да се покаже влијанието на англискиот врз македонскиот јазик во научноистражувачката дејност на високообразовните институции во Република Северна Македонија. Истражувањето е квалитативно и има описен карактер. Примерокот го сочинуваат 20 магистерски трудови, одбранети на некој од државните универзитети во Република Северна македонија. Од методите за обработка на податоците и донесување на заклучоци, се користат анализа, синтеза и споредба. Од истражувањето се гледа дека англискиот има големо влијание врз македонскиот јазик, речиси на сите јазични рамништа, што е резултат, првенствено, на употребата на литература на англиски јазик во изработката на овие трудови, како и на недоволното познавање на македонскиот јазичен систем.

Item Type: Article
Subjects: Scientific Fields (Frascati) > Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Education
Depositing User: Prof. d-r Violeta Januseva
Date Deposited: 24 Oct 2021 11:16
Last Modified: 24 Oct 2021 11:16
URI: http://eprints.uklo.edu.mk/id/eprint/6610

Actions (login required)

View Item View Item