Ефекти на корона кризата врз пазарите на труд

Nikoloski, Dimitar (2020) Ефекти на корона кризата врз пазарите на труд. Еквилибриум (30). pp. 12-13. ISSN 2671-3349

Full text not available from this repository.
Official URL: http://eccfp.edu.mk/files/biltens/ekvilibrium30_0....

Abstract

Во моментот кога заразата од корона вирусот доби размери на глобална пандемија, беше јасно дека таа ќе предизвика голем шок за економијата, втурнувајќи ја во најдлабоката рецесија во поновата светска историја. Негативниот ефект на кризата се согледува во сите сфери од економската активност преку драстично намалување на потрошувачката, трговијата, инвестиционата активност, мобилноста на работната сила и тн. Ширењето на епидемијата низ целиот свет проследено со мерки за изолација, исто така, имаат „девастирачки“ последици и врз пазарите на труд. Имено, пандемијата резултираше со до сега невидена контракција на пазарите на труд, криза на невработеност и милиони работни места во ризик од згаснување заради мерките на социјално дистанцирање кои се превземаат ширум светот.

Item Type: Article
Subjects: Scientific Fields (Frascati) > Social Sciences > Economics and Business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Mr Dimitar Risteski
Date Deposited: 18 Sep 2020 20:16
Last Modified: 18 Sep 2020 20:16
URI: http://eprints.uklo.edu.mk/id/eprint/5761

Actions (login required)

View Item View Item